2021 kokkuvõte

Aasta 2021. Minu 2021.

Ma olen õnnelik inimene, et mul on olemas oma kodu, toetav perekond, võimalus õppida ja teha seda, mis minu jaoks tähenduslik on.


Nagu elus ikka, on olnud kurbust, on olnud rõõmu. Kõike seda, mis ühe elu juurde kuulub.

Selle aasta märtsikuus sündis minu kolmas laps, teine inglibeebi. Ta oli väga oodatud, olin heade arstide hoole all, aga sellele vaatamata pidi ta nii vara sündima tekkinud põletiku tõttu. Ta sai maetud meie perekalmistule, oma vennakese kõrvale…

Ain Lutsepp on öelnud nõnda: „On üks väga ilus lause – kõik läheb mööda. See on ju nii positiivse kui negatiivse märgiga. Sest paratamatult kõik läheb mööda. Midagi ei ole parata. On asju, millesse pole midagi parata, ka see on üks hea sõnum.“

Sel aastal lõppes kolm aastat kestnud raseduskriisi nõustajate väljaõpe. Kui sügavale ma selle kolme õppeaasta jooksul enda sisse sain vaadata, kui lähedalt ennast tundma õppida… Kui palju ma sain läbi mõelda, tunda, elada… Kõik need lood, mis meie õppegrupil, minu armsatel kaasteelistel omavahel jagatud said, kõik need jutud, mis me omakeskis rääkisime… See teekond ja minu kaaslased sel rajal on olnud tohutult väärtuslikud, tegelikult lausa hindamatu väärtusega.

Lisaks oli mul õnn osa saada aasta aega kestvast vabaühenduste tulevikujuhtide arenguprogrammist, mis sel kevadel lõppes. Minu jaoks oli vabaühenduste tulevikujuhtide arenguprogrammis osalemine selles mõttes elumuutev, et programmiga liitudes ei kujutanud ma tegelikult üldse ette, et mina võiksin olla eestvedaja, juht. Programmi lõppedes julgen öelda, et minu enesekindlus selles osas on kasvanud.

Kevadel liitusin programmiga „Õpetaja – hariduse kõneisik“, et saada teadmisi ja oskusi hariduselus toimuvat ühiskonnale vahendada. Kui ägedate õpetajatega ma sellel koolitusel tuttavaks sain – õpetajatega, kes on väge ja särtsu täis, kes panustavad kogu hingest, kellel on sära silmis ja süda soe.

Kandideerisin sel aastal Viljandi linnavolikokku ja osutusin valituks. Tänan veelkord kõiki mulle hääle usaldanuid – aitäh, aitäh, aitäh ja nii 41 korda järjest. Tänase seisuga olen lisaks volikogu tööle sotsiaalkomisjoni põhiliige ja hariduskomisjoni asendusliige ning linnavolikogu esindaja Viljandi täiskasvanute gümnaasiumi hoolekogus.

Sellest õppeaastast alates olen Viljandi kutseõppekeskuses inimeseõpetuse õpetaja. Millised mõtted ja küsimused, paraku ka mured, on noortel seoses inimeseks olemisega, suhetega, eluga. Ja milline võimalus on minul koos noortega neil sügavatel ja tähenduslikel teemadel arutleda. Ma tunnen, et teen midagi, millel on tähendus, väärtus. Oma töös õpetajana lähtun ma mõttest, et mitte mina ei õpeta õpilasi, vaid me õpime koos. Kui mina olen oma õpilaste õpetaja, siis nemad on minu õpetajad.

Olen sel aastal mitmel juhul oma südameteemade – vaimne tervis, viljatus, lein, (vanema)haridus, lapsed ja pered – kohta mõtteid jaganud. Olen saanud rääkida ja kirjutada leinast ning leinamisest, viljatusest ja viljatusravist, Vaikuse lapsed MTÜst, raseduse katkemistest, enneaegsetest sündidest ja lastest, vanemaharidusest. Minu kirjapandud mõtete ja kõnelemistega saab tutvuda siin.

Ma tänan kõiki inimesi, kellega ma sel aastal kokku juhtunud olen. Aitäh teile olemas olemise eest. Tänan teid usalduse eest.

Olen tänulik kõigile headele soovidele, mis mulle osaks on saanud. Nende toel ja väel jaksan ma edasi.

Ma olen õnnelik ja tänulik. Iga. jumala. päev.

 

 



Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga